出版CMIP5图集

文章来源:       时间:2013/11/29  点击次数:   [ 字体:  ]

汇集了最新的CMIP5 结果,率先出版了气候变化的预估和归因图集(由德国施普林格出版社出版)本图集先于IPCC 第五次评估报告出版,是第一部综合展示世界先进的地球系统模式对气候变化模拟和预估成果的图书。

国家最高奖得主、我国著名的气候变化学者叶笃正院士的书评指出“该图集展示了最新的CMIP5 结果,将成为IPCC 第五次评估报告的重要基础。这个图集不仅会受到科学家和政策制定者的欢迎,同时也会受到公众的欢迎”(In short, the atlas provides the latest results of CMIP5, which may be part of the important scientific basis for IPCC AR5. With a fascinating look, the atlas not only can win the love from scientists and policymakers, but aims to win a welcome from the general public.)。全球变化国家重大研究计划项目召集人,著名的气候变化研究学者吴国雄院士的书评写到“毫无疑问地,该图集所包含的信息正是政府部门、科学家和公众对于理解气候变化事实和原因所亟需的”,“它是所有关注气候变化人士所必须阅读的,同时也为我们制定气候变化应对方案提供了一个信息平台”(Without any doubts, the information revealed in this atlas is urgently needed for policymakers, scientists and public who are concerned with the projection and attribution of climate change. Overall, the atlas is very informative and helpful. It provides a fascinating look of future climate state in our world and can be considered a must-read for anyone grappling with this topic. It is probable to be an information platform from which to begin a quest for actions to address climate change)